Tieteen päivät alkoivat tänään 13.1.2021 ja jatkuvat sunnuntaihin 17.1.2021. Tieteen päivät on kattava tiedetapahtuma, jossa eri alojen tutkijat kertovat tieteestä ja tutkimuksesta sekä tieteen mahdollisuuksista. Vuoden 2021 päivien teemana on Hyvä ja paha tieto. Voit osallistua tapahtumaan verkossa. Tapahtumia voi katso jälkikäteen YouTubesta Tiedetv kanavalla.
Kokosin alle viisi vinkkiä Tieteen päivien ohjelmasta.
Suorat lähetykset
1. Sopivaa vai sopimatonta – naisten työt ja ansainta 1600-luvulta nykypäivään
Mitä: Sessiossa keskitytään naisten työn ja ansainnan historiaan. Puheenvuorojen keskiöön nousevat alkoholijuomien merkitys naisten taloudenpidolle 1600-luvulla, seksityö osana työnteon ja naisten toimijuuden historiaa 1800-luvulla ja 1900-luvun alun naistoimittajien asema sekä työn merkittävyys. Kaikki kolme esitelmää käsittelevät aiheita Suomen kontekstissa.
Milloin: perjantai 15.1.2021 klo 10.00 – 12.00, suoratoisto
Missä: https://www.youtube.com/watch?v=u1-76_-Az6A&feature=youtu.be
2. Kapitalismi ja politiikka
Mitä: Luennolla pureudutaan kapitalismiin talousjärjestelmänä, mutta myös ideologiana. Luennolla käsitellään haastetta, jossa kapitalistinen talous yltää maailman ympäri ja samalla politiikka on suuriltaosin kansallista. Tämä asetelma aiheuttaa haasteita, mm. jännitteitä, eriarvoisuutta ja epävakautta. Luennolla esittää mahdollisia ratkaisuja kyseiseen ongelmaan.
Milloin: torstai 14.1.2021, klo 10.00 – 10.30, suoratoisto
Missä: https://www.youtube.com/watch?v=_60nOYUsgLc&feature=youtu.be
3. Kokemustiedon kääntämisen taito
Mitä: Session esitelmissä käsitellään, millaisin menetelmin ja lähestymistavoin kokemustietoa on mahdollista kerätä ja hyödyntää laajemmin yhteiskunnan hyväksi. Arkea, sen käytäntöjä sekä kokemuksia on tutkittu monilla tieteen aloilla, mutta tutkitun kokemustiedon kääntäminen politiikkasuosituksiksi ja –toimenpiteiksi on edelleen harvinaista Suomessa. Kriittisyys on läsnä tässä sessiossa, kun esitelmissä käsitellään kokemustiedon hyödyntämisen haasteita ja huomioitavia seikkoja.
Esitelmien aiheina ovat tunteet ikäihmisten teknologiasuhteissa, hoivarobotiikka ja hiljainen tieto ja mielenterveys, palvelut ja kuntoutujanuorten kokemukset.
Milloin: torstai 14.1.2021, klo 14.00 – 16.00, suoratoisto
Missä: https://www.youtube.com/watch?v=7As-gWMRQ4Q&feature=youtu.be
Tästä linkistä voi myös lähettää kysymyksiä suorassa lähetyksessä esiintyville puhujille.
Videotallenne
4. Matkakertomus tieteestä
Mitä: Tallenteella tutustutaan uusiin laajasti eritieteenalojen vertaisarvioituihin tiedeartikkeleihin. Tallenteessa pureudutaan myös isoon kysymykseen ” Mihin ihmiskunta tarvitsee tiedettä?”.
Milloin: torstai 14.1. 2021, klo 7.00, videotallenne
Missä: https://www.youtube.com/channel/UCcX5vCK1fNj6Buf7OotptUw
Podcast
5. Viheliäs tiede ja hankala tieto median kourissa
Mitä: Podcastissä tutkijat ja media ammattilaiset kertovat kokemuksistaan hyvän ja pahan tiedon seassa. Podcastin takana on Suomen tiedetoimittajain liitto.
Milloin: keskiviikko 13.1.2021, on jo kuunneltavissa, podcast
Missä: https://soundcloud.com/user-228736672
Tässä vain muutama nosto omien kiinnostusten mukaan. Tieteen päivien koko ohjelmaan voi tutustua täällä. Tieteen päivät löytyy myös Instagramista @tieteenpaivat. Jos tiedetapahtumat kiinnostavat, niin kannattaa ottaa seurantaan myös Tutkitun tiedon teemavuosi 2021, esim. Instagramissa @tttv2021 .
Postauksen lähteenä on käytetty Tieteen päivien verkkosivuja.