5 vinkkiä Tieteen päiville 2021

Tieteen päivät alkoivat tänään 13.1.2021 ja jatkuvat sunnuntaihin 17.1.2021. Tieteen päivät on kattava tiedetapahtuma, jossa eri alojen tutkijat kertovat tieteestä ja tutkimuksesta sekä tieteen mahdollisuuksista. Vuoden 2021 päivien teemana on Hyvä ja paha tieto. Voit osallistua tapahtumaan verkossa. Tapahtumia voi katso jälkikäteen YouTubesta Tiedetv kanavalla.

Kokosin alle viisi vinkkiä Tieteen päivien ohjelmasta.

Suorat lähetykset

1. Sopivaa vai sopimatonta – naisten työt ja ansainta 1600-luvulta nykypäivään

Mitä: Sessiossa keskitytään naisten työn ja ansainnan historiaan. Puheenvuorojen keskiöön nousevat alkoholijuomien merkitys naisten taloudenpidolle 1600-luvulla, seksityö osana työnteon ja naisten toimijuuden historiaa 1800-luvulla ja 1900-luvun alun naistoimittajien asema sekä työn merkittävyys. Kaikki kolme esitelmää käsittelevät aiheita Suomen kontekstissa.

Milloin: perjantai 15.1.2021 klo 10.00 – 12.00, suoratoisto

Missä: https://www.youtube.com/watch?v=u1-76_-Az6A&feature=youtu.be

Lue lisää

2. Kapitalismi ja politiikka

Mitä: Luennolla pureudutaan kapitalismiin talousjärjestelmänä, mutta myös ideologiana. Luennolla käsitellään haastetta, jossa kapitalistinen talous yltää maailman ympäri ja samalla politiikka on suuriltaosin kansallista. Tämä asetelma aiheuttaa haasteita, mm. jännitteitä, eriarvoisuutta ja epävakautta. Luennolla esittää mahdollisia ratkaisuja kyseiseen ongelmaan.  

Milloin: torstai 14.1.2021, klo 10.00 – 10.30, suoratoisto

Missä: https://www.youtube.com/watch?v=_60nOYUsgLc&feature=youtu.be

Lue lisää

3. Kokemustiedon kääntämisen taito

Mitä: Session esitelmissä käsitellään, millaisin menetelmin ja lähestymistavoin kokemustietoa on mahdollista kerätä ja hyödyntää laajemmin yhteiskunnan hyväksi. Arkea, sen käytäntöjä sekä kokemuksia on tutkittu monilla tieteen aloilla, mutta tutkitun kokemustiedon kääntäminen politiikkasuosituksiksi ja –toimenpiteiksi on edelleen harvinaista Suomessa. Kriittisyys on läsnä tässä sessiossa, kun esitelmissä käsitellään kokemustiedon hyödyntämisen haasteita ja huomioitavia seikkoja.

Esitelmien aiheina ovat tunteet ikäihmisten teknologiasuhteissa, hoivarobotiikka ja hiljainen tieto ja mielenterveys, palvelut ja kuntoutujanuorten kokemukset.

Milloin: torstai 14.1.2021, klo 14.00 – 16.00, suoratoisto

Missä: https://www.youtube.com/watch?v=7As-gWMRQ4Q&feature=youtu.be

Lue lisää

Tästä linkistä voi myös lähettää kysymyksiä suorassa lähetyksessä esiintyville puhujille.

Videotallenne

4. Matkakertomus tieteestä

Mitä: Tallenteella tutustutaan uusiin laajasti eritieteenalojen vertaisarvioituihin tiedeartikkeleihin. Tallenteessa pureudutaan myös isoon kysymykseen ” Mihin ihmiskunta tarvitsee tiedettä?”.

Milloin: torstai 14.1. 2021, klo 7.00, videotallenne

Missä: https://www.youtube.com/channel/UCcX5vCK1fNj6Buf7OotptUw

Lue lisää

Podcast

5. Viheliäs tiede ja hankala tieto median kourissa

Mitä: Podcastissä tutkijat ja media ammattilaiset kertovat kokemuksistaan hyvän ja pahan tiedon seassa. Podcastin takana on Suomen tiedetoimittajain liitto.

Milloin: keskiviikko 13.1.2021, on jo kuunneltavissa, podcast

Missä: https://soundcloud.com/user-228736672

Lue lisää

Tässä vain muutama nosto omien kiinnostusten mukaan. Tieteen päivien koko ohjelmaan voi tutustua täällä. Tieteen päivät löytyy myös Instagramista @tieteenpaivat. Jos tiedetapahtumat kiinnostavat, niin kannattaa ottaa seurantaan myös Tutkitun tiedon teemavuosi 2021, esim. Instagramissa @tttv2021 .

Postauksen lähteenä on käytetty Tieteen päivien verkkosivuja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: